Dacă tot ne-am dat un pic ecologişti în articolul precedent, hai să inaugurăm o serie de prezentări şi reţete verzi, avîndu-le în rolul principal pe antivedeta urzică. Dacă tot vorbesc de vedete, dacă ar fi să asociez planta asta modestă cu vreo celebritate hollywoodiană, aş asocia-o cu tipi precum Tim Roth sau, dintr-o altă zonă, Leonard Cohen. Tipi aşpri, inteligenţi şi rafinaţi fără a fi ostentativi. Ca şi urzica, ceva mai greu de înţeles şi savurat de la prima întîlnire. Masculini fără brutalitate şi fără cochetărie (în latină, cuvîntul care desemna urzica însemna şi o anumită parte a anatomiei masculine 🙂 )

Aşadar, ce putem face cu urzica în bucătărie?
Pentru astăzi, o chestie simplă, dar săţioasă, interesantă mai ales pentru fiţele de vegetarian 🙂 sau pentru cei care încearcă o nouă şi chinuitoare cură de slăbire.
Pilaf de urzici:
1 ceapă
1 ardei gras
1 morcov
o grămadă de urzici (cît să cuprinzi de două ori în căuşul palmelor)
200-250 g orez
ulei de floare soarelui
sare, piper, pătrunjel (vegeta sau delikatul n-au ce căuta pe blogul ăsta)

pilaf-orez

Se taie ceapa şi ardeiul, se pun la prăjit împreună cu morcovul tăiat cubuleţe mici. Cînd ceapa devine galben-închis, aruncaţi în tigaie (sau ceaun) urzicile bine spălate. Prăjiţi totul şi amestecaţi cîteva minute. Puneţi orezul spălat (înmuiat) peste. Amestecaţi bine cîteva minute, ca să se pătrundă de savoarea prăjelii. Puneţi sare şi piper, pătrunjel cît mai mult. Adăugaţi două căni de apă şi lăsaţi la fiert. Ornaţi farfuria cu ceva verde, n-o să fie niciodată prea mult 🙂 (busuioc, de pildă).
Poftă bună!

Reclame