O chestie recomandabil a se mînca cu mămăligă, de o modestie aproape rafinată.

Cumpărați acum urzici de la piață, sînt fragede și n-aveți nevoie de precauții în manipulare. Cam o pungă care să atîrne 400-500 g. Căutați și borș, tot la piață, dacă nu, la supermarket. O jumătate de litru. Așadar:

1.Urzici, cam o jumătate de kg
2.500 ml borș
3. Două linguri de orez
4. O ceapă mare
5. O linguriță de făină
6. Ulei în tigaie
7. Un morcov mare
8. Leuștean cu nemiluita

Se înăbușă în ulei ceapa tăiată mărunt. După ce s-a rumenit binișor, se aruncă făina și sarea. Se amestecă bine, pînă capătă făina culoare. Se toarnă apa, un litru, se așteaptă să dea în clocot, apoi se aruncă urzicile și morcovul tăiat. Un pic mai tîrziu, orezul. După ce-a fiert orezul, se toarnă borșul și se lasă să clocotească încă 2-3 minute. Se pune verdeață.
E un borș dens, destul de sățios împreună cu mămăliga. Pentru cei cărora le place să simtă ceva mai greu la stomac 🙂 , ceapa poate fi prăjită la început cu puțină – sau multă – slăninuță afumată, tăiată pentru jumări mici.
Aruncați fără fasoane mămăliga în mijlocul farfuriei pline de borș, ornați 🙂 cu smîntînă din plin.

Data viitoare cînd, plimbîndu-vă primăvara pe coclauri, veți simți mireasma urzicilor fragede, veți saliva din belșug. urzici

Reclame