Ieri, pe cînd mă gîndeam la posibilele legături între stilul automobilistic și cultura culinară a italienilor, mi-am adus aminte de o discuție mai veche pe care am avut-o cu colegul meu Lorenzo, de la Restaurantul Retro. E vorba de clasica dispută între adepții usturoiului și cei ai mentei, ca arome esențiale ale bucătăriei italiene. E o dispută între cei care apreciază tradiția frustă, rurală a mîncării, și cei care cred că a venit momentul unei rafinări, că usturoiul nu-și mai are locul ca ingredient în bucătăria omului modern, care trebuie să împrăștie numai parfum 🙂 .
Disputa asta mi-a adus aminte de o alta, la fel de aprigă, din lumea auto. Cea între fanii Ferrari și fanii Lamborghini.

După părerea mea, Ferrari ar fi menta, iar Lamborghini usturoiul în această bătălie. Insăși heraldica acestor companii spune ceva despre aerul 🙂 care înconjoară cele două mărci auto: Lamborghini-usturoiul e mai de la țară (a fabricat și tractoare), iar semnul lui e un taur furios; Ferrari-menta e aristocratic, cu celebrul căluț cabrat (care nu s-a născut pe un tractor, ci a fost pentru prima oară pictat pe aeroplanul unui conte, în Primul Război Mondial).

Voi de partea cui sînteți? Dacă nu vă puteți hotărî, bine faceți. Iată o rețetă simplă, atît cu usturoi, cît și cu mentă. Dacă sunteți din/în Arad, mergeți la Lorenzo, la Restaurantul Retro, și spuneți-i să v-o prepare. Ziceți că veniți din partea mea 🙂

Salată cu usturoi, pătrunjel verde și telemea

Ingrediente (pentru o salată mare):
1 legătură mare pătrunjel,
3-4 fire de mentă,
2 căpățîni de usturoi,
1 ardei gras roșu
200-300 g telemea,
o linguriță de semințe de pin,
1 lămîie, 6 linguri ulei de măsline, sare, piper proaspăt măcinat

Tăiați nu prea mărunt verdeața, ca să aveți ce mesteca. Usturoiul se poate tăia mărunt, ardeiul în fîșii subțiri, telemeaua cubulețe măricele. Rumeniți semințele de pin într-o tigaie, fără ulei. Într-un castronaș, stoarceți lămîia peste uleiui de măsline, amestecați bine, puneți sarea și măcinați piperul. În castronul de salată, amestecați bine cu mîna verdeața, usturoiul și ardeiul. Turnați sosul peste. Amestecați cu o furculiță mare de lemn :), apoi presărați cubulețele de telemea și semințele de pin.
1301_1213276567

Reclame