Pentru că mîine, fiind Bunavestire, tot românul, postitor sau nu, manîncă pește, m-am gîndit să vă ofer o mîncare încercată într-o țară în care ateismul a cam ieșit învingător 🙂 . Sau, dacă acum se află cît de cît în recul, se întîmplă din pricina islamismului. (Zic de Albania)
Așadar, pește pe pat de sare.

O rețetă simplissimă, la care aveți nevoie de:
2-3 pești de mare (eu am găsit bibani la Metro, dar se poate, tot de acolo, încerca cu dorada)
2 kg de sare de mare grunjoasă
2 lămîi, o portocală
1 legătură mărar, chimen (secărică)
ulei de măsline, usturoi
Curățați peștele pe interior, lăsați-i solzii. Spălați-l bine și uscați-l învelindu-l în șervete de hîrtie. Umpleți-i burta cu firele de mărar, după gust. Puteți pune și coaja de portocală sau lămîie, dar părerea mea e că nu pe amîndouă deodată, ca să păstrați un accent anume. Presărați piper, chimen, peste solzi, din belșug.

Preîncălziți cuptorul (dacă indică temperatura, faceți să fie 200-220 C)
Într-o tavă sau vas termorezistent, puneți un strat de sare (1 kg de sare de mare ar trebui să dea 1,5-2 cm de strat). Stoarceți o lămîie și portocala peste patul de sare. Frecați bine. Adăugați cam o lingură de chimen. Mai frecați cîteva minute.
Așezați peștii pe patul de sare. Cu celalalt kilogram, acoperiți peștii, lăsînd descoperite coada și capul. Turnați cîteva lingurițe de apă peste sarea care acoperă peștii. Puneți tava în cuptor.
După vreo 20 de minute, verificați dacă sarea a format o crustă pietroasă. Dacă nu sînteți sigur, înfigeți în carnea peștelui lama subțire a unui cuțit, țineți așa 5-10 secunde, iar dacă, scoasă afară, lama e fierbinte, înseamnă că peștele e făcut.
Cît timp se coace, tăiați mărunt-mărunt usturoiul, amestecați-l cu 2-3 linguri de ulei de măsline și cu zeama celei de-a doua lămîi.
Scoateți peștele, lăsați-l 3-4 minute. Spargeți cu grijă crusta de sare și, cu aceeași grijă, curățați peștele de piele. Pielea nu e gustoasă, dar carnea dinăuntru e încîntătoare. Turnați peste mujdeiul. Serviți-l așa, cu legume la grătar, cu cartofi natur, cu salată de cartofi cu rucola și capere, cu ce vă trece prin cap, chiar cu mămăligă.

peste-in-sare2

Reclame